Periete detské oblečenie správne? Tu sú najčastejšie chyby!

Pranie detského oblečenia a doplnkov si určite v jednom aj druhom prípade vyžaduje špeciálnu pozornosť a starostlivosť. Najmä kvôli citlivej pokožke bábätiek a detí je dôležité vedieť, ako správne prať ich oblečenie, aby ste eliminovali možnosť podráždenia a zároveň ale dosiahli dokonalú čistotu. Tu je návod, ako na to!

Periete detské oblečenie správne? Tu sú najčastejšie chyby!
(zdroj: unsplash.com)

Lepší tekutý ako práškový

Všeobecným pravidlom je hlavne nezabudnúť vyprať oblečenie pred prvým použitím. To platí to pre bábätká aj pre väčšie deti. V druhom rade by ste mali vybrať tie správne pracie prostriedky.

Malé deti zvykne často trápiť suchá a citlivá pokožka aj rôzne alergie. Istotu teda máte s hypoalergénnymi pracími prostriedkami bez parfumov a farbív. Pomôže aj označenie na obale ako baby friendly alebo sensitive.

Odporúčame tiež používať tekuté pracie gély, pretože práškové môžu zanechávať zvyšky na oblečení a tie by mohli dráždiť pokožku dieťaťa. Aviváže sa vo všeobecnosti neodporúčajú používať do jedného roka dieťaťa.

Nezabudnite oblečenie roztriediť

Ešte pred samotným praním je dôležité detské oblečenie a doplnky správne roztriediť. Ide nielen o oddelenie bieleho od farebného, ale aj jemných tkanín od hrubších materiálov. Na odstránenie odolných škvŕn, ako sú škvrny od jedla alebo detskej kozmetiky, použite jemný odstraňovač škvŕn, alebo si pozrite naše tipy ako vyčistiť mastný fľak na oblečení.

Pri praní detského oblečenia je najlepšia teplota medzi 30 °C a 40 °C. Táto teplota je dostatočne vysoká na odstránenie nečistôt a baktérií, no zároveň je aj šetrná k jemným tkaninám. Pre veľmi znečistené oblečenie alebo textílie, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou ako sú plienky a uteráky odporúčame zvoliť vyššiu teplotu do 60 °C. Pozrite si aj tieto tipy na škvrny na bielom oblečení, vďaka ktorým môžete ušetriť svoj čas aj energiu.

Žehlite – aspoň prvých pár mesiacov

Po vypraní je, samozrejme, potrebné detské oblečenie správne usušiť. Ideálne je sušiť na vzduchu, aby sa zachovala mäkkosť a tvar tkaniny, no nie každý býva v rodinnom dome so záhradou alebo byte s balkónom. V takom prípade je dobrou voľbou je aj sušička, ktorá oblečeniu dodá jemnosť a vaša ratolesť sa tak bude cítiť ako v bavlnke. Oblečenie sušte na nízkej teplote.

Ak neradi žehlíte, asi vás sklameme: prvých pár mesiacov by ste detské oblečenie mali žehliť pravidelne. Potom to už nie je nevyhnutné, najmä ak má väčšina oblečenia vzory a potlač.

Pýtate sa, ako často prať detské oblečenie? Frekvencia prania závisí od typu textílií a intenzity používania. Plienky, uteráky a oblečenie, ktoré prichádza do priameho kontaktu s pokožkou, by sa mali prať po každom použití, ale ostatné kúsky (napr. svetre, nohavice a bundy) vydržia aj niekoľko dní, pokiaľ nie sú viditeľne znečistené. Pre ďalšie tipy a triky do domácnosti odporúčame navštíviť aj https://www.akonaupratovanie.sk/, kde nájdete mnoho cenných rád a návodov, ako postupovať nielen pri upratovaní.

Podobné články

Obliekanie novorodenca na prechádzku - na čo by ste mali myslieť a čo nezabudnúť

Obliekanie novorodenca na prechádzku – na čo by ste mali myslieť a čo nezabudnúť

Jarné počasie je zradné nielen pre dospelých, ale najmä pre deti. Rána bývajú studené, popoludnia zasa teplé. Hotová výzva pre maminky – obliecť dieťa, ktoré nerozpráva a nevie vám povedať, či mu je teplo alebo zima, je nesmierne náročné. Čo teda robiť? Oblečenie je najlepšie vrstviť Vaše dieťatko by malo byť na prechádzke chránené pred chladom, […]

Pokračovať na článok
Zimné oblečenie pre bábätko – viete, čo všetko vaše dieťatko potrebuje, aby neprechladlo a bolo v pohodlí?

Zimné oblečenie pre bábätko – viete, čo všetko vaše dieťatko potrebuje, aby neprechladlo a bolo v pohodlí?

Ak sa vám dieťa narodilo v zimných mesiacoch, asi viete, o čom hovoríme. Starostlivosť je v takom prípade už od prvého momentu náročnejšia a mamičky si lámu hlavy, kedy ísť von a aké oblečenie na to vybrať. Nemusíte však vešať hlavu – poradíme vám, ako to zvládnuť úplne bez problémov! Na cestu z pôrodnice Odchádzate […]

Pokračovať na článok
Materinský inštinkt je len mýtus – aj u otcov sa tvorí hormón oxytocín, alebo prečo je úloha otca vo výchove veľmi dôležitá

Materinský inštinkt je len mýtus – aj u otcov sa tvorí hormón oxytocín, alebo prečo je úloha otca vo výchove veľmi dôležitá

Väčšina rodičovských výskumov sa sústreďuje len na matky, pretože zaužívaným názorom je, že len ony majú vrodený cit pre starostlivosť o potomkov a muži predstavujú v rodine len ekonomickú silu, ktorá matku a dieťa podporuje. Z tých posledných výskumov ale vieme, že slávny materský inštinkt nie je nič, čo by sa týkalo len jedného pohlavia. Otec je parťák na hranie […]

Pokračovať na článok